Yutma Bozuklukları
Nasıl yediğimizi düşünelim. Önce yiyecek ya da içeceği ağzımıza götürüyoruz. Çatal, kaşık veya ellerimizi kullanıyoruz. Ağzımızı açıp yemeği alıyoruz. Yemeği ağzımızda tutmak için dudaklarımızı kapatıyoruz. Daha sonra yutmaya hazır olmak için yiyecekleri çiğniyoruz veya sıvıyı hareket ettiriyoruz.
Hepimiz bazen yutma sorunu yaşıyoruz. Sert bir et parçasını çiğnemekte zorlanabiliriz. Yutma bozukluğu olan bir kişi her zaman böyle bir sorun yaşar.
Yutma bozukluğu (disfaji), yeme ve içme sırasında görülen yutma güçlükleridir. Yutma üç aşamada veya fazlarda gerçekleşir. Bu aşamalardan birinde veya daha fazlasında sorun olabilir. Bunlar şunları içerir:
Oral Faz: Yiyeceği ya da içeceği emme, çiğneme ya da ağızdan boğaza doğru gönderme aşamasında görülebilen sorunlardır.
Faringeal Faz: Yiyeceği ya da içeceği yemek borusuna göndermekte yani yiyecek ve içeceklerin yanlış yönde giderek nefes borusuna kaçmasını önlemek için nefes borusunun kapanmasında görülebilen sorunlardır.
Özofageal Faz: Yiyecek ve içeceğin yemek borusundan mideye gönderilmesinde görülebilen sorunlardır.
Yutma sorunlarına neden olabilecek birçok durum vardır. Yutma bozuklukları inme, beyin travması, Parkinson hastalığı, serebral palsi, alzheimer hastalığı, boğaz ya da yutak kanserleri, ağız hijyeni (Eksik diş olması, çürük ya da uygun olmayan diş protezi kullanılması) gibi sorunlardan kaynaklanabilir.
Yutma bozukluğunun yemek yeme ya da içme sırasında veya hemen sonra öksürme, çiğneme ya da yutma için daha fazla güç, çaba ve zaman harcanması, yetersiz beslenmeden kaynaklanan dolayı kilo kaybı ve dehidrasyon (susuz kalma), ağızdan yemek ya da sıvı akması veya ağızda yemeğin birikmesi, yemeklerden sonra nefes almakta zorlanma ve kilo vermek gibi belirtileri olabilir.